رفتن به بالا
  • جمعه - 30 دی 1401 - 08:23
  • کد خبر : ۱۴۹۱۹
  • مشاهده :  25 بازدید
  • چاپ خبر : نمک باعث افزایش وزن می شود؟ / میزان مجاز مصرف آن چقدر است؟

نمک باعث افزایش وزن می شود؟ / میزان مجاز مصرف آن چقدر است؟

چه میزان کاهش وزن درست و سالم است؟ در این مطلب پاسخ خود را دریافت می کنید... به گزارش یاریزان و به نقل از CAR۲، کاهش وزن زمانی اتفاق می افتد که به طور مداوم کالری کمتری مصرف می کنید. برعکس، افزایش وزن هنگامی اتفاق می افتد که شما به طور مرتب به جای سوزاندن، کالری بیشتری مصرف می کنید. هر گونه غذا یا نوشیدنی که مصرف می کنید، دارای کالری است. به این ترتیب، تعداد کالری هایی که هر روز می سوزانید به عنوان انرژی یا کالری مصرف شناخته می شوید. کالری مصرفی از سه جزء اصلی زیر تشکیل شده است: میزان متابولیسم استراحت (RMR) به مقدارانرژی که بدن در حین استراحت کامل می سوزاند گفته می شود) تعداد کالری که بدن شما نیاز دارد تا به حفظ عملکرد طبیعی بدن مانند تنفس و پمپاژ خون ادامه دهد. اثر ترمیک مواد غذایی (TEF): این به کالری هایی که برای هضم، جذب و متابولیسم مواد غذایی استفاده می شود، اشاره دارد. اثر ترمیک فعالیت (TEA): کالری که شما در طول ورزش استفاده می کنید. TEA همچنین می تواند شامل ترموژنز فعالیت غیر ورزشی (NEAT) باشد، کالری هایی که برای فعالیت هایی مانند کاردرحیاط منزل و حین عصبانیت استفاده می شود، می باشد. اگر تعداد کالری مصرفی برابر با تعداد کالری که شما می سوزانید باشد، وزن بدن خود را حفظ می کنید. اگر می خواهید وزن کم کنید، باید یک تعادل کالری منفی ایجاد کنید با مصرف کالری کمترایجاد کنید که شما کالری بیشتررا از طریق فعالیت بیشتر میسوزانید. عوامل موثر بر کاهش وزن عوامل متعددی بر میزان کاهش وزن شما تاثیر می گذارند. جنسیت نسبت چربی به عضله در بدن شما تا حد زیادی بر توانایی شما در از دست دادن وزن تاثیر می گذارد. از آنجایی که زنان به طور معمول نسبت چربی به عضلات بیشتری نسبت به مردان دارند، آنها میزان متابولیسم پایدار ۵-۱۰ درصد پایین تر از مردان در همان وضعیت دارند. این به این معنی است که زنان معمولا کالری کمتر از ۵-۱۰ درصد کالری نسبت به مردان در حالت استراحت می سوزانند. بنابراین، مردان تمایل دارند وزن را سریع تر از زنان پس از رژیم غذایی با کالری یکسان کاهش دهند. سن یکی از بسیاری تغییرات بدنی که با پیر شدن اتفاق می افتد تغییرات در ساختار بدن است - توده چربی افزایش می یابد و توده عضلانی کاهش می یابد. این تغییرات همراه با عوامل دیگری مانند کاهش کالریهای که ارگان های اصلی بدن شما به RMR کمتر، کمک می کند. در واقع، افراد بالای ۷۰ سال می توانند RMR هایی که ۲۰ تا ۲۵ درصد پایین تر از جوان هستند را داشته باشند. این کاهش در RMR می تواند کاهش وزن را به طور فزاینده ای با عامل سن دشوار کند. نقطه شروع وزن اولیه شما نیز بر میزان چاقی شما تاثیر می گذارد. مقدار وزن ای که شما از دست می دهید، به خصوص طی چند هفته اول، با وزن بدن شما متناسب است. افرادی که سنگین تر هستند، وزن بیشتری از افرادی که سبک تر هستند، از دست می دهند. به عنوان مثال، یک فرد با وزن ۳۰۰ پوندی (۱۳۶ کیلوگرم) ممکن است پس از کاهش مصرف روزانه خود به میزان ۵۰۰ کالری برای ۲ هفته، ۱۰ پوند (۴.۵ کیلوگرم) را از دست دهد. برعکس، فردی درهمان سن و جنس وزن ۱۵۰ پوند (۶۸ کیلوگرم) ممکن است فقط ۵ پوند (۲.۳ کیلوگرم) را از دست بدهد. کمبود کالری شما باید یک تعادل کالری منفی برای کاهش وزن ایجاد کنید. میزان کمبود کالری باعث کاهش وزن شما می شود به عنوان مثال، مصرف ۵۰۰ کالری کمتر در روز به مدت ۸ هفته احتمالا موجب کاهش وزن بیشتری خواهد شد نسبت به مصرف ۲۰۰ کالری کمتر در روز است. با این حال، مطمئن شوید که کسری کالری شما خیلی زیاد نباشد. انجام این کار نه تنها ناپایدار است، بلکه شما را در معرض خطر کمبود مواد مغذی قرار می دهد. به علاوه، ممکن است باعث کاهش وزن در فرم توده عضلانی شود، به جای کاهش توده چربی بدنتان شود. خواب خواب به نظر می رسد جزء مهم و قابل توجهی از کاهش وزن است. کمبود خو اب به طور مشخص مانع کاهش وزن و حتی کاهش سرعت آن می شود. فقط یک شب نخوابید باعث می شود میل شما به مواد غذایی با کالری های بالا، مواد مغذی مانند کوکی ها، کیک ها، نوشیدنی های شکر و چیپس افزایش یابد. در یک مطالعه ۲ هفته ای که نشان داده شده افرادی که ۵.۵ ساعت خواب در شبانه روز دارند ۵۵ تا ۶۰ درصد کمترکاهش وزن نسبت به کسانی که ۸.۵ ساعت در شبانه روز می خوابند دارند. در نتیجه، محرومیت از خواب به شدت با دیابت نوع ۲، چاقی، بیماری های قلبی و برخی از سرطان ها مرتبط است. عوامل دیگر

نمک جزو چاشنی هایی است که نگرانی های بسیاری در مورد مصرف زیاد آن مطرح شده است. میزان مجاز نمک مصرفی یک قاشق مرباخوری در روز است، در حالی که که در ایران مصرف آن دو برابر میزان توصیه شده است.

نمک جزو چاشنی هایی است که باعث شده تا نگرانی های بسیاری در مورد مصرف زیاد آن مطرح شود. میزان مجاز نمک مصرفی یک قاشق مرباخوری در روز است، در حالی که که در ایران مصرف آن دو برابر میزان توصیه شده است.

مصرف زیاد نمک باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری های مختلف از جمله فشارخون بالا، بیماری های قلبی عروقی و کلیوی می شود. علاوه بر این تحقیقات جدید نشان می دهد افرادی که رژیم غذایی غنی از نمک استفاده می کنند، اغلب وزن و دور کمر بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می کنند.

 

نمک چگونه باعث افزایش وزن می شود؟

 

در مورد اینکه نمک چگونه می تواند باعث افزایش وزن شود، موارد زیر مطرح است:

 

· کاهش حس سیری

مصرف بالای نمک باعث افزایش مقاومت بدن در پاسخ به هورمون «لپتین» می شود. هورمون لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می شود که ترشح آن منجر به ایجاد احساس سیری در فرد می شود. در شرایطی که مقاومت به هورمون لپتین ایجاد شود، فرد با وجود ترشح این هورمون احساس سیری نخواهد کرد و در نتیجه غذای بیشتری مصرف می کند.

 

· افزایش تمایل به مصرف غذا

نمک طعم غذا را بهبود می دهد و اغلب افراد از خوردن غذاهای خوش نمک تر بیشتر لذت می برند تا غذاهای کم نمک. بنابراین وقتی میزان نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می کنند.

همچنین پژوهش های اخیر نشان داده افرادی که بیشتر به طعم نمک حساس هستند، میل بیشتری به خوردن غذاهای چرب دارند و همین مسئله آنها را در معرض خطر چاقی قرار می دهد.

 

· افزایش تشنگی

مصرف غذاهای پرنمک یا شور منجر به افزایش تشنگی می شود. اکثر افراد برای برطرف کردن تشنگی از نوشیدنی های شیرین پر کالری و غیر مغذی استفاده می کنند که این امر کالری دریافتی افراد را افزایش و در نهایت منجر به چاقی و اضافه وزن می شود.

 

چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟

· از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا پرهیز شود.

· برای بهبود طعم غذا به جای نمک از سبزی های تازه و معطر(مثل ریحان، آویشن) و لیموترش استفاده کنیم.

· مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور را محدود کنیم.

· از مصرف چاشنی ها و سُس هایی مانند سس گوجه فرنگی و سویا سس که سرشار از نمک است، پرهیز کنیم.

· در برنامه غذایی روزانه از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده کنیم.

· مصرف گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به کمترین میزان ممکن برسانیم.

· غذاهای کنسروی حاوی نمک فراوان است، مصرف آنها را کاهش دهیم و در صورت مصرف، از انواع کم نمک استفاده کنیم.

· مصرف تنقلات غذایی کم ارزش و پرنمک مثل پفک، چیبس، چوب شور، کراکر و موارد مشابه را محدود کنیم.

· به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر میزان نمک (سدیم) توجه کینم. اگر در برچسب تغذیه ای محصول غذایی میزان سدیم ذکر شده است آن را ضربدر دو و نیم کنیم تا مقدار نمک محصول به دست آید، سپس محصولات کم نمک را برای مصرف انتخاب کنیم.

 

بازگشی به صفحه علم ورزش یاریزان 

سیده پریسا موسویان | دکتری تخصصی علوم تغذیه


اخبار مرتبط


ارسال دیدگاه